Pelud ili cvjetni pelud je čista praškasta tvar koju proizvode muške gamete na biljkama. Pelud se sastoji od mnoštva mikrogametofita (polenskih zrnaca). Znanost koja proučava pelud naziva se palinologija i vrlo je korisna u paleoekologiji, palentologiji, arheologiji i forenzici. Pčele sakupljaju cvjetni pelud zato što sadrži bjelančevine, masti, šećere, vitamine i druge korisne tvari za njegovanje legla. Ukoliko u košnici nema dovoljno unosa cvjetnog praha, pčele zaostaju u razvoju. Peludi raznih vrsta biljaka imaju određene i stalne veličine, boju i oblik.

Želite kupiti ovaj proizvod – kliknite ovdje za više detalja.

Ostali proizvodi

Matična mliječ

Matična mliječ

Matična mliječ je lučevina medonosnih pčela koja se koristi kao hrana ličinki. Luči se iz hipofaringealnih žlijezdi u glavama mladih radilica.

Pčelinji otrov

Pčelinji otrov je opće poznati farmakološki aktivan proizvod košnice. To je produkt specijalnih žlijezda koje luče sekret u tijelu pčela radilica.

med

Med

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima.

med i cimet

Perga

Perga je prirodni pčelinji proizvod koji pčelari često nazivaju pčelinji kruh, no njen sastav nema veze s kruhom tj. ugljikohidratima.

limun i med

Propolis

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora.

pčelinji vosak

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak je prirodni vosak koji izlučuju pčele i od njega grade saće. Očišćen i izbijeljen u trgovinama se prodaje pod imenom Cera alba