Matična mliječ je lučevina medonosnih pčela koja se koristi kao hrana ličinki. Luči se iz hipofaringealnih žlijezdi u glavama mladih radilica, te se koristi (s ostalim supstancama) za hranjenje ličinaka u koloniji. Matična mliječ se proizvodi u stimulirajućim kolonijama s pomičnim okvirima košnicama za proizvodnju matica. Matična mliječ se sakuplja sa svake individualne matičine stanice (saće) kada su matičine ličinke stare oko četiri dana. Ona se sakuplja iz matičnih stanica jer su one jedine stanice u kojima su velike količine deponirane; kada se ličinke koje će odrasti u radilice hrane matičnom mliječi, onda se njima hrane direktno, tako da je one konzumiraju kako se proizvodi, dok se stanice ličinaka koje će odrasti u matice "skladište" s matičnom mliječi puno brže nego što je ličinke mogu konzumirati..

Želite kupiti ovaj proizvod – kliknite ovdje za više detalja.

Ostali proizvodi

Pelud

Pčele sakupljaju cvjetni pelud zato što sadrži bjelančevine, masti, šećere, vitamine i druge korisne tvari za njegovanje legla.

Pčelinji otrov

Pčelinji otrov je opće poznati farmakološki aktivan proizvod košnice. To je produkt specijalnih žlijezda koje luče sekret u tijelu pčela radilica.

med

Med

Med je sladak i gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima.

med i cimet

Perga

Perga je prirodni pčelinji proizvod koji pčelari često nazivaju pčelinji kruh, no njen sastav nema veze s kruhom tj. ugljikohidratima.

limun i med

Propolis

Propolis je smolasta smjesa koju pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, biljnih sokova ili drugih biljnih izvora.

pčelinji vosak

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak je prirodni vosak koji izlučuju pčele i od njega grade saće. Očišćen i izbijeljen u trgovinama se prodaje pod imenom Cera alba