pčelarstvo bih

Savez pčelara „Kadulja“ Ljubuški utemeljile su, godine 2005., tri općinske udruge pčelara: UP „Kadulja“ Ljubuški, UP „Pčela“ Čapljina i UP „Kadulja“ Neum. Godine 2011.pridružile su im se udruge pčelara „Matica“Mostar, „Broćanska kadulja “Čitluk, „Vrijesak“Ravno, „Zanovijet“ Stolac, „Maslačak“ Prozor-Rama, „Matica“Grude, „Iva“ Posušje, „Vrisak“ Široki Brijeg, UP “Li- vrisak“ i UP“Duvanjski visak“ pa tako Savez pčelara „Kadulja“ okuplja udruge s prostora Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije, odnosno općina: Neum, Ravno, Stolac, Čapljina, Mostar, Čitluk, Ljubuški, Široki Brijeg, Prozor-Rama, Posušje i Grude. Sve ove udruge formirale su Savez pčelara kako bi zaštitile svoja prava i unaprijedile proizvodnju u pčelarstvu. Savez je oblik dragovoljnog udruživanja pčelarskih udruga kao koordinacijskih oblika udruživanja pčelara na lokalnoj razini radi zaštite i promicanja zajedničkih ekoloških i gospodarskih interesa i ciljeva.

pčelinji vosak

Savez teži daljnjem povezivanju pčelara, međusobnoj razmjeni praktičnih znanja i iskustava te uspjehu postignutom u pčelarskom sektoru, sve to na dobrobit pčelara i svih potrošača pčelinjih proizvoda.U Savezu pčelara „Kadulja“je 880 aktivnih članova, od čega ih se 50 bavi pčelarstvom profesionalno.Ukupan broj košnica na prostoru Hercegovine, u vlasništvu članova Saveza,procjenjuje se na oko 35.000.Osim meda, prikupljaju se i ostali pčelinji proizvodi:propolis,matična mliječ,pelud,u zadnje vrijeme i pčelinji otrov.

Pčelarski časopis „Pčela“ je prvi pčelarski časopis na području koje pokriva Savez pčelara Kadulja. Časopis „Pčela“ izlazi kao tromjesečnik i  glasilo je stručno-praktične pčelarske tematike. Izišlo je već osam brojeva časopisa “Pčela“ koji se distribuira pretplatnicima i na prodajnim mjestima širom BiH.

pčelarstvo bih

U   2011-oj godini na Kongresu u Buenos Aires-Argentina , naš Savez je primljen u svjetsku federaciju pčelara APIMONDIA i od tada  sudjeluje na Kongresima od Buenos Aires, Kijeva,Seula,Istanbula ,kao i na Simpozijima i San Marino,Quebec City,Dublin.